Monday, September 11, 2006

Kdy jsou zase prazdniny?

Ehm ehm... prvni den skoly... sranda pomalu konci:-) Vstal jsem asi o pul osme, udelal si malilinkatou snidani a uz jsem padil do skoly, abych byl pripraven na prvni hodinu, Ekonomii. Ve tride nas bylo jenom pet. Prisel ucitel a zacal nam rikat co asi tak budeme priblizne delat, jak si organizuje vyuku a tak. Pracoval 25 let v bance, tak toho o ekonomii vi celkem dost. Taky rikal, ze ve vyuce dava velky prostor diskusi, protoze fakt, ze kazdy pochazime z jine zeme, povazuje ve vyuce ekonomie jako velice inspirativni. Slozeni tridy v ekonomii mame opravdu pekne: Italie(jejich ekonomie jde do pryc...), Algerie(hledejte v Africe, zavisli na tezbe ropy), Ceska republika(progresivni kolego, progresivni...:-), Cina a Indie(tem ja rikam Bad Guys, protoze to, ze jde ekonomie mnoha zemi nekde je prevazne jejich vina:-) ale jinak je mam rad...). V hodine jsme dostali celkem dve knizky - ucebnici a Ekonomicko-anglicky slovnik. To potesi, ze? Slovnik velky asi tak jako prvni dil Harryho Pottera... Ze je to pry dulezite, naucit se ekonomicky slovnik... tak dik no...
Dalsi hodinu byla Italstina. Tam nas je taky jenom pet, coz je suuuper, protoze se ucitelka muze kazdemu hodne venovat. O vyuce cizich jazyku na UWC vam reknu asi tohle... mluvi se tam jenom cizim jazykem, ktery se v dane hodine ucite. Cili kdyz neumite italsky a nekdo na vas tou hatmatilkou mluvi, tak je to docela funny:-) Ale takhle to nebylo, nastesti. Vetsi polovicka(kdo nechape, necht zhledne cimrmana) tridy totiz neumi italsky ani zblept. Takze vsechno vysvetluje rukama nohama a nebo to se snazi vysvetlit vyznam slova nejak jinak. Za hodinu jsem se naucil asi 50 novych slov a frazi, je to hodne efektivni. Tim, ze ona mluvi v hodine jenom italsky (anglicky umi, ale asi lidi na UWC bavi mucit studenty) tak proste nemate jinou moznost nez se soustredit a snazit se do toho dostat. Hodne se mi to libilo. Ucitelka je skvela!
Dale byla anglictina. Ve tride je nas asi 11. Ucitelka je manzelkou reditele. Pochazi z Anglie a mluvi peknou anglictinou, dala nam ale docela zabrat. Rikala, ze se budem muset hodne ucit slovicka, ale gramatiku uz moc ne, ze tu bychom meli mit zvladnutou. A hned nam dala test, ktery byl urcen pro studenty nez prijdou do styku s IB programem, tedy teoreticky na konci minuleho skolniho roku. Nebylo to znamkovani nebo tak, proste jenom orientacne. Neudelali jsme ho cely, takze zbytek musim udelat dneska - ano, prvni domaci ukol: JUPI!!
Nejvetsi sok jsem ale zazil ve fyzice. Ve tride je nas asi 8 a ucitel pochazi ze Skotska... Ucitelky anglictiny se asi pousmeji - ano, skotsky akcent... Strasne mumla... Rika, ze to vetsinou trva par tydnu, nez mu studenti zacnou bez problemu rozumet (je pekne, ze o tom vi, ne?) a ja musim fakt zapnout mozek abych mu rozumel a mam nekdy docela problem. Hned nas potesil tim, ze dostaneme celkem tri knihy do fyziky. Celkem maji pres 2500 stranek... coz me nijak zvlast netesi... jsou tezke jak krava... Dal jsem si predsevzeti, ze tu nejtlustsi nikdy neotevru, ale budu ho asi muset porusit:-/ Samotny ucitel nam rekl, ze to je poprve a naposled co chce videt ty knizky, ze mu je do hodiny nosit nemame, ze si je mame radsi nechat na pokoji, abychom je neznicili (nebo proto, ze ma trauma z knizek z dob studii? Kdo vi...) Pak jsme se zabyvali zakladnimi fyzikalnimi jednotkami... To je vec, kterou se musim fakt naucit. Je to docela problem, mluvit o fyzice v anglictine. Budu se to muset nasprtat. Mam co delat...
Za hodinu mam tutorial meeting a pak je celoskolni assembly (sraz)

5 comments:

Anonymous said...

ja mam problem mluvit o fyzice cesky natoz anglicky... ;)

Anonymous said...

a zrus to nutne potvrzeni autora k prispevkum... je to o nicem a lidi co neumi EN to muze zmast...

Anonymous said...

To vas bude v kazde hodine jen pet az deset? Nebo spoluzaci ze Zanzibaru jeste nedorazili?

Anonymous said...

Tak italstinu v italstine bych jeste chapal. Ne nadarmo se na vojne rikalo, ze vojak prveho rocniku je kouzelnik (musi zvladnout jakykoliv ukol). Ale Social service? Jakou reci si to budes s temi dustojnymi damami v domove duchodcu povidat?

Jan Červenka said...

larry: ne, vsichni uz jsou tady. Tridy jsou male, aby se ucitele mohli vsem venovat... Pet lidi je docela luxus co? Mno... nevim, jestli dostanu dustojne damy... a zezacatku by to asi byly ruky nohy no... a pozdeji, kdo vi:-)

 

My blog has moved

You will be automatically redirected to the new address.

If that does not occur, please visit http://www.honzacervenka.com'.