Monday, September 04, 2006

Je tu vubec neco normalni??

Tak dnesek zacal pomerne brzo (v porovnani s minulymi dny) - v sedm hodin. Vstal jsem, musel jsem asi na trikrat budit Mikea, ktery byl neschopen vstat, a pak jsem si sel udelat snidani. Vzal jsem si dva male jogurty a cornflaky a pak jsem uz miril do skolni budovy na muj prvni Tutorial meeting. Moje Tutor(ka) se jmenuje Viviana Pace a je skvela! Je ji asi kolem 35, prijemna, blondynka, italka... seznamila nas s hlavnimi organizacnimy rysy studia. Hodne veci jsem uz vedel, jako to, ze si musime vybrat minimalne 6 predmetu, z toho minimalne 3 na High level (ty jsou brane podrobne) a 3 na Standard level (ty jsou brany taky podrobne, ale nektere casti v High levelu se vynechavaji). Je celkem 6 skupin predmetu a z kazde si student musi vybrat jeden: Matersky jazyk, druhy jazyk, vedy (fyzika, biologie, chemie, nauky o zivotnim prostredi), tezko-nazyvatelna-skupina (dejepis, filosofie, World cultures, ekonomie), umeni (hudba, malirstvi a jeste cosyk) a matematika. Pokud tento program nezahrnuje italstinu, tak je mozne si ji vzit jako sedmy predmet. Problem je ale, ze International Baccalaureate (maturita) se muze skladat pouze z sesti predmetu, cili na italstinu (pokud je sedmym predmetem) studenti dostanou certifikat - neni tedy soucasti International Baccalaureate.
Nejsilenejsi veci tu ale je rozvrh: Jak rekla Viviana: "Zivot je malo komplikovany, tak se tu snazime ho udelat komplikovanejsim..." Neuci se tady podle dnu, jako Po, Ut, St, Ct, Pa... "Tyden" ma tady 8 dnu. S tim, ze prvnich 5 dnu kopiruje "normalni dny". Pak je sobota a nedele, kdy se neuci. Mno a pondeli je 6. den, utery 7. a streda 8. A potom? Jeden cycle (tyden) mame za sebou, tudiz jedeme od zacatku! Ctvrtek je pak 1. den, patek 2., atd... SIILENE! Chytate se? dobre, takze kazdy 3. cycle (tyden, ktery ma tady, jak uz jsem rikal 8 pracovnich dnu) se 2. - 5. den uci podle jineho rozvrhu. Neptejte se proc, proste to tak je. Stale se chytate? Ok. Rozvrh nevypada jako normalni rozvrh u nas. Neni v nem napsano matematika, dejepis, atd... jsou v nem pismena A - G. A muj Tutor (tridni ucitel) mi rekne, ze A je matematika, D fyzika atd... kazdy ma svuj rozvrh, protoze kazdy ma jiny studijni plan... Tak co, fajne, no ni? Tohle je na Duino opravdu kraasne: proc to delat jednoduse, kdyz to jde slozite. Dneska vecer jdou vsichni, kdo maji stejneho Tutora jako ja (je nas celkem osm) k domu. A budeme tam resit veci okolo studia... jako rozvrhy a predmety a tak...
Po Tutorial meeting jsem mel testy z anglictiny. Prvni byl pisemny - reading a writing. Reading byl prevzat z Cambridgeskych zkousek. Pak byl rozhovor. Bylo to uplne super, uvolnena atmosfera, pokecal jsem si s ucitelkou o filmech a knizkach... super.... Trochu vas zasvetim do taju jazyku na tehle skole. Celkem tu jsou tri skupiny jazyku... A1, A2 a B. A1 je matersky jazyk - v mem pripade cestina, ktera se zde "uci" samostudiem... A2 a B jsou druhe jazyky. Zalezi ale na urovni studenta. A2 znamena, ze je v jazyku temer tak dobry jako v materskem jazyku, B znamena, ze v nem tak dobry neni... Chapete? Rozdil mezi A(je jedno jestli A1 nebo A2) a B je v tom, ze v A se uci hlavne literatura, v B gramatika a slovicka. Aby toho nebylo malo, tak v B High level (vyssi urovni) se uz gramatika neuci... No a ta ucitelka, ktera se mnou mela interview me potom na namesti zastavila a rekla mi, ze bych mohl zkusit anglictinu A2... Coz me docela prekvapilo... Rekla, at si to rozmyslim... tak nevim... protoze v A2 budu muset cist spoustu knih a psat o nich rozsahle eseje (ne, nejde je stahnout z netu...) Nevim.. asi si o tom promluvim s tou ucitelkou a jeste se svoji Tutor...
Po testu jsme meli uvod do ved: Byli celkem 3 bloky, v nihz si kazdy zasel na jednu ze 4 ved - fyzika, chemie, biologie a enviromental systems (vedy o zivotnim prostredi??) Vynechal jsem biologii, protoze ta u me nema zadnou sanci. Enviromental systems uci strasne mila a vtipna ucitelka, hodne prijemna. je to takovy mix ekologie, zemepisu, biologie... no proste vseho. Chemikarka je takova zvlastni... chemii bych si asi stejne nevzal... No a fyzikar je fajn, ale myslim, ze fyzika bude tezka. Pekne bylo taky to, jak si ucitele jeden druheho dobirali, ci predmet je lepsi a vylozene se o nas, studenty, prali..:-) taky se mi libilo, jak fyzikar dokoncil prezentaci sveho predmetu: Napsal vyhody a nevyhody: VYHODY: Fyzika je zabava (aha....), na svete je malo fyzikaru, tudiz vzdycky sezeneme praci (super...) a hlavne: kdyz komukoliv rekl, ze je fyzikar, hned si ho zaradil do skatulky inteligentni lidi(tak to by se mi libilo....) NEVYHODY: Lab reports (laborky, hodne na nich dba a jsou tezke), pristi rok odchazi (vsichni jsme zacali brecet:-) a ucitel je ze Skotska a zvatla (to bych rekl, je docela tezke mu rozumet:-) Mno neni tohle hezke?????
Pak jsme meli obed a potom byl uvod do aktivit. Jsou povinne celkem ctyri aktivity, kazda z jine oblasti: Fyzikalni aktivita, umelecke aktivita, aktivita pro skolu a aktivita pro spolecnost... FYZIKALNI:plavani, fotbal, volejbal, rafting, lezeni po skalach, aerobik, tanec, plachteni, joga, rugby, orientacni beh,basketball, Kali fitnessUMELECKE:Malovani, hra na hudebni nastroj, pevecky sbor, filmovy klub, diskusni krouzky a plno dalsich, ktere si nepamatuju... PRACE PRO SKOLU: zatim nevim prace pro spolecnost:zatim nevim. Od zitrka mame tri dny na vyzkouseni ruznych telesnych aktivit a pak si musime jednu vybrat. Asi si vyberu plachteni a pak budu navic dochazet na tanec... Tanec to ale nebude latinskoamericky nebo standardni... bude to neco jineho... ucitelka tance se ale nejak dozvedela o tom, ze jsem rok tancoval a chce abych to tu ucil:D:D tak newim... Musim si o tom s ni jeste popovidat...:-)
Prave jsem prosel testem z plavani!! Bylo to ale strasne tezke, musel jsme plavat na otevrene more mezi zraloky, meduzy a velrybami... Dobre... kecam... ve skutecnosti to bylo primitivni... plavali jsme asi 50 metru... Druhaci rikali, ze loni to udelali i lidi, kteri neumi plavat a docela tomu verim:-)
Za hodinu bude vecere a pak jdu za Tutorkou... bude sranda... zatiim!!!

4 comments:

Anonymous said...

Tak Honzo, to te obdivuju, ze ty dny chapes!!! .No, je to docela komplikovane.A taky se divim, zes muset Mikea budit, se divim zes vstal ty :).Heled, fakt mam Hole vyridit to s tim Hong-Kongem :D ??
Jako klidne...... :) Ahoj, (a tez bys na me jako mohl odepsat :-/
Hanka

Anonymous said...

Honziku....... mam z toho hlavu do trojuhelniku :D:D njn gympl co? :D Nad Niki jsem vyhral 5:3 :P... njn uz jsem v billi zlepsil koncovky :) jsem ty cerne potapel skoro hned :) jo a niki o tom blogu nevi tak proto nenapsala :X mno nic uzij si tam ten "zmatek" :P Zitra zas neco pisnu.. papa Kubyk :)

Jan Červenka said...

ahoj segra, dny uz docela chapu.... Ja jsem nahodou vstal v pohode... a klidne to Hole rekni, myslim, ze ji to bude zajimat...

Jan Červenka said...

Kubyku... az budes mit hlavu do kulateho kosoctverce, tak mas narok si stezovat:D koncovky jsi mel vzdycky slabe...:D uvidime, jak na tom budes az se vratim ju? a doufam, ze jsi niki pozdravil... pa, tesim se az zase neco pisnes

 

My blog has moved

You will be automatically redirected to the new address.

If that does not occur, please visit http://www.honzacervenka.com'.