Saturday, September 16, 2006

Kurnafix na tech Benatkach neco bude....

Toz jsem videl ty slavne Benatky. Vyjeli jsme autobusem ve trictvrte na sedm (behem jizdy jsme dostali mapu Benatek a itinerar a 10 euro jako food money. Nejedli jsme samozrejme v menze a tak nam dali penize - to je sikovne, ne?) a dojeli jsme do mista, odkud pred vystavbou zeleznice byla jedina moznost, jak se dostat do Benatek - a to na lodi. Nasedli jsme na lod a te trvalo asi 40 minut, nez nas dostala do Benatek. Sedel jsem hned vedle nejakych cechu z Brna, tak jsme trosku pokonverzovali.
Kdyz jsme dorazili do Benatek, pocasi bylo takove vselijake. Nebyla zima, ale bylo zatazeno a kazdou chvili hrozilo, ze bude prset. Prvni jsme zasli na misto, odkud budeme odjizdet: od hotelu Daniel (nejdrazsi hotel v Benatkach - Henry Thomas tam pred triceti lety byl s ctyrmi lidmi na obede a zaplatil 350 liber... mno... proste drahy hotel, co rict:-)
Pak jsme se vydali ke kostelu San Zaccaria, ktery stoji tak trochu mimo hlavni turisticke deni. V kostele je velmi slavna malba Madona a svati autora Giovanniho Belliniho. Je na ni vyobrazeny Jezis s Marii, Petr a dalsi tri svetci.
Ten obraz ma, jak jsem zjistil z Henrycho vykladu, plno zajimavych prvku a poselstvi. Fakt zajimavy. Kostel samotny byl taky moc pekny.
Potom jsme se vydali do jamy lvove: NAMESTI SV. MARKA.
Mno... muj dojem z neho je asi takovy: kdyby tam nestala Basilika sv. Marka tak je to uplne o nicem. Dozeci palac vypada jako trosku hezci panelak. Opravdu. Mel jsem z neho takovy pocit. Tahne se celym namestim, vypada furt stejne... Jako zdobeni ma nadherne, coz o to... Ale vypada jak panelak... Zato basilika, to je neco... Zvenku vypada fakt goood. Namesti jsme si prohlidli zvenku a dozvedeli jsme se par veci o exterieru basiliky a potom jsme meli asi 2,5 hodiny volno: Jak rekl Henry: "You have more than two hours to get lost and found again in Venice - like everyone" (mate vic nez dve hodiny na to, aby jste se ztratili a pak zase sesli v Benatkach - tak jako kazdy.) Prvni jsme se vydali hledat pizzu podle pravidla: Cim dal jste od Namesti sv. Marka, tim levnejsi veci jsou. Nakonec jsem si koupil pizzu za 7 euro a podelil se o ni se Sulaimanem z Afganistanu.
Pak jsme si (Ja a Suleiman) sli vystat frontu do basiliky.
Cekali jsme asi jenom 10 minut, coz je docela luxus. Vstup byl zdarma. Teda ti lidi v Benatkach asi fakt nevedeli co s penezi. CELY STROP te obrovske baziliky je zaplnen mozaikami... A kdyz rikam mozaikami, myslim mozaiky...
Zlata jak na***. Jedna mozaika, kterou jsme videli zvenci (polokruh o polomeru asi 2 metry) spotrebovala priblizne 80 kg zlata (!). A ted si predstavte mozaiky, ktere pokryvaji cely strop basiliky - celkem 4 000 metru ctverecnich... Benatky musely byt opravdu bohate. Dal jsem si zaplatil euro za to, abych videl velmi slavne dilo, ktere Benatcane ukradli v Konstantinopoli a nazyvaji ho PALA D'ORO.
Je to vlastne "obraz" cely ze zlata a drahokamu. Celkem ji zdobi 15 rubinu, 100 ametystu, 300 safiru, 300 smaragdu, 400 granatu, 1 300 perel a dalsich asi 300 vzacnych kamenu. Byla vytvorena v roce 976. Jinak ale v basilice krome tohoto a mozaiek nic zajimaveho nebylo. Celkove ale vytvarela skvely dojem.
Pak jsme se vydali na okruzni cestu Benatkami, dosli jsme az k PONTE RIALTO - slavny most v Benatkach. A pomalu jsme smerovali k mistu srazu - Ponte de Academia odkud jsme smerovali (uz vsichni pohromade) k slavnemu a zajimavemu kostelu SANTA MARIA DELLA SALUTE, ktery Benatcane postavili jako dik, ze prezili velkou morovou epidemii, behem ktere zahynulo 50 000 obyvatelu tohoto krasneho mesta, coz byla v te dobe asi jedna tretina obyvatel.
Ony Benatky meli na mory docela smulu. Celkem ve stredoveku prodelali 4 velke morove epidemie, v nejvetsi umrela temer polovina obyvatel. Po kazde teto epidemii rada mesta rozhodla postavit, jako dik za preziti, kostel. Kostel byl zavreny, ale zvenku vypadal nadherne. Zajimavosti jeho stavby bylo to, ze aby ho meli kam dat (Benatky jsou vystaveny blizko laguny na mocalech), museli dovest 4 miliony (!) stromu z Istrie, ktere pouzili jako zaklady i jako stavebni material kostela... Stavitel dostal od rady mesta pokyn: "Musi to byt levne a zaroven pekne." Vida! Nakonec to bylo levne i pekne... Jelikoz se tento stavitel zapsal jako hodny chlapecek, ktery posloucha, dostal zakazky na postaveni 2 kostelu a mnoha palacu.
Pokracovali jsme k velmi zajimave budove, ci lepe instituci: SCUOLA GRANDA SAN ROCCO: Neco jako klub vericich (ne zadny klaster nebo neco takoveho), kteri si zvolili sveho patrona a vykonavali nejakou bohulibou cinnost - to je Scuola Granda. Takovych je v Benatkach celkem 6 a tato je z nich nejmladsi. Tito si jako sveho patrona vybrali san Rocca, coz byl doktor. A proto se zabyvali osetrovanim obeti moru. Navstivili jsme jejich sidlo a to teda bylo neco... Prvni patro bylo pro verejnost, takove pekne, ale stridme. Druhe patro bylo pro cleny a to byla parada. Nadherna podlaha, nadherne oblozeni sten drevem a nadherny dreveny strop, ve kterem byly malby... neda se to popsat slovy... a tak tu davam fotku:
Vylet jsme meli zakoncit v kostele I Frari. Byla v nem ale svatba, takze laska nad nami zvitezila - nemohli jsme dovnitr. Dostali jsme tedy zaverecny rozchod, asi na hodinu a pul, ktery kazdy zacal u pizzy (jeden trojuhelnik za euro - dal jsem si dva) a u zmrzliny (ctyri kopecky za 3 eura - dal jsem si ctyri:D). Pak jsem se dozvedel, ze kostel SANTA MARIA DELLA SALUTE je otevreny, tak jsem se tam vydal. A v tu chvili zacalo pomalu prset... Ale dosel jsem tam v pohode, kostel vevnitr docela stridmy, ale pekny... Trochu mi pripominal Panthéon v Parizi. No a potom jsem se uz vydal k namesti sv. Marka a k hotelu Daniel a jeli jsme domu.
To teprve zacalo poradne prset. Pekny slejvak, zatimco jsme byli na lodi. Taktak jsme to stihli. Ale vylet to byl pekny a Benatky se mi libily. Neni to tak, ze je vsude jenom voda a zadne cesty - to neni pravda. Kanalu (rek, ne odpadnich rour) je tam sice plno, ale chodniku vic. Jo a kdyby se nekdo chtel zeptat, jestli jsem se projel na gondole: 80 euro za gondolu za pul hodiny... Maminka by me asi nepochvalila... Takze nekdy priste, treba s maminkou, az bude platit:-)
Na zaver par smutnych faktu: V Benatkach zije 60 000 lidi. Loni to bylo 63 000 lidi...(to nam rikal pruvodce Henry Thomas... ktery uz 30 let provadi decka ze skoly po Benatkach... na internetu jsem zjistil cislo 260 000 obyvatel... vyberte si to, ktere se vam vic libi.) Coz znamena, ze se Benatky velmi rychle vylidnuji (to je pravda nehlede na to, ktere cislo jste si vybrali) a nektere predpovedi rikaji, ze zanedlouho Benatky budou neco jako Disneyland (za rok navstivi Benatky 60 milionu turistu)... Chmurnejsi predpovedi rikaji, za zanedlouho Benatky budou uz jenom velke jezero... Nevypada to s nimi vubec dobre. Pro srovnani: pred triceti lety bylo Namesti svateho Marka "zatopeno" jenom 3x do roka. Loni to bylo 286x. (tim se samozrejme nemysli jen povodne, ale i obycejny dest dokaze zaplavit namesti sv. Marka) Benatky se pomalu, ale jiste potapeji. Pokud bude globalni oteplovani pokracovat tak jako ted, do konce pristiho stoleti Benatky nejsou (mozna i do konce tohoto stoleti). A globalni oteplovani se muze zrychlit... Muze za to plno faktoru i mimo globalni oteplovani: i treba takova nevinna vec jako motorove cluny. Kdyz plujou, tak jejich motory vytvareji vlny daleko vetsi nez gondoly, na ktere byly Benatky po staleti zvykle a to ma za nasledek niceni zakladu Benatek a jejich pomale, ale jiste potapeni... Takze, pospeste obcane, pospeste. Zanedlouho mozna nebude za cim spechat.


Na zaver par zajimavych fotek:
Jeden z ucitelu ekonomie (ne muj) - Peter Howe
Moje pani ucitelka z matematiky... Mam pocit, ze se tvari, jako by prave zjistila, ze Euklidova veta neplati... ale jinak proti ni nic nemam:-) je s ni docela sranda
Zleva: muj "jedenactak" z Libanonu, studoval na nasi skole a ted pracuje v Benatkach, Sandy Thomas: Ano, ta ktera si uziva cekani na lidi, kteri prijdou pozde... a Simone: Kurna, co vlastne uci??
Cela nase vyprava pod kostelem Santa Maria della Salute
Jedna ze zivych soch v Benatkach po sichte.... co dodat
Jezdecka socha... ze se mi ta fotka povedla??
Dnes jiz nefunkcni tovarna... Ony ty Benatky maji hezke vsechno, i ty tovarny... A hadejte co z ni bude? BENATSKY HOTEL HILTON!! Toz ted uz cekat jenom co zrobi s temi nasimi Vitkovicemi...
Mozaika, jejiz vaha je predmetem diskuze...

A NA ZAVER....

PREKVAPKO! Hele koho jsem v Benatkach potkal... Kdyz jsem odchazel na misto srazu k odjezdu, na namesti sv. Marka jsem slysel zpivat sbor. Tak jsem se tam sel podivat a hele!! SLADKOVCI!! Cumel jsem jak tele na nove vrata, asi ted maji nejaky zajezd v Benatkach! Kdyz skoncili tak jsem tam na ne vybafl..:) Byl tam Sladek, pani Krchakova, Jirka K. a Zuzka Krchakova! Svet je maly....

11 comments:

Anonymous said...

Vidim Honzo, ze jsi v sobe nasel talent pro cestopisy. Ale ta cisla, nevim, nevim...
Rikas, ze Benatky maji dnes 60 000 obyvatel a ve stredoveku tam zahynulo pul milionu lidi? Obavam se, ze tehdy nemely tolik obyvatel ani vsechny evropske metropole dohromady.
A tech 80 kg zlata na dvoumetrovem pudorysu? Nechce se mi hledat v MF tabulkach, ale merna hmotnost by mohla byt nekde mezi 10 kg na krychlovy decimetr. To by znamenalo na tom pulkruhu tloustku cca 2 mm, pokud byla cela plocha zlata. Nebo napriklad 4 mm pri 50 % pokryti zlatem. Takze by mozaika nebyla jen pozlacena, ale sestavovana rovnou ze zlatych kosticek. Pokud to tak opravdu bylo, pak uz opravdu Benatky nemely roupama co delat.

Anonymous said...

Tyjo, Honzo, ja chcu tez do Benatek!! Neposlouchej tatku - vzdyt to je jedno. Ale toho zlata tam je urcite hodne. Mej se tam fajn - A cau!! Hanka

Anonymous said...

vsak s nulama se v matice nepocita, ne? ;)
P.S. odpovidej i na nove dotazy ve starsich postech

Jan Červenka said...

larry: Nektera cisla jsem opravil a ten udaj o hmotnosti... Henry to tak rikal... rekl bych, ze je to i docela mozne...

Jan Červenka said...

brasule: to se ti rekne... nemam ale cas prochazet vsechny stare prispevky...

Anonymous said...

Po doplneni obrazku ma cestopis tu pravou stavu.
A k hromadne fotce na schodech: co to je za cloveka, ktery se tak skrome krci v popredi?

Anonymous said...

TY WOLE!!! Tak tomu se rika nahoda jak cyp!!! Ja vedel, ze Krchakova a spol. v Italii jsou, ale ze budou i v Benatkach a narazite na sebe v ten samy den??? Uff... Svět je maly... ;)

Anonymous said...

bral sis teda s sebou infra?

Anonymous said...

Svet je opravdu maly. Pred par dny jsem rekli Petovi K, aby cetl Tvuj blog a jak je videt, muze mu tento blog slouzit i k ziskani cerstvych zprav o vlastnim brachovi.

Jan Červenka said...

brasule: ne, infra jsem si nebral.. a je to docela nahoda mno... taky jsem byl strasne prekvapeny! A hodne lidi ze skoly ten sbor poslouchalo, tak jsem potom byl strasne pysny, ze ty lidi znam:-)

Jan Červenka said...

segra: presne tak... A v Benatkach jsi prece byla, tak si nestezuj:-P

 

My blog has moved

You will be automatically redirected to the new address.

If that does not occur, please visit http://www.honzacervenka.com'.