Tuesday, April 17, 2007

Fyzika jak má být

Tak tomu se nedá odolat. Dneska jsem měl hodinu fyziky. Už asi měsíc bereme vlnění a dneska jsm se dostali ke stojatému vlnění. No a Richard nám dal tento příklad:

Během výletu ve Skotsku se procházíte po visutém mostě v té nejhlubší a nejstrašnější části této tajemné země a rozhodnete se shodit svoji malou sestru, která je na mostě s vámi, do propasti rovnou do chřtánu krokodýla a hrocha:
Naštěstí jste si most předem otestovali a zjistili jste, že rezonuje o frekvenci 6 Hz nebo 8 Hz. Až se odhodláte ke shození vaší sestry, jakou frekvencí budete skákat nahoru a dolů?

A snažte se mládeži!

7 comments:

Anonymous said...

Nevím, zda to k něčemu pomůže, ale přesto. Když je uvedena vzdálenost od kraje mostu u člověka, který zůstává na mostě (5 m), tak jaká je vzdálenost od kraje oné mladší (ale mnohem větší) sestry?

Anonymous said...

Tak nevím, nevím... Ale protože není v příkladu uvedena vzdálenost tlusté sestry od kraje ani váha žádného z účastníků incidentu (natož tak mostu), tak mi to připomíná hádanku "A kolik roků má domovníkova tchýně?". Tedy že na uvedených údajích asi moc nezáleží a most se bude houpat i nadále s frekvencí 6-8 Hz.

Jan Červenka said...

larry: na tom vůbec nezáleží. A most se nehoupá tou frekvencí. Například frekvence 8 Hz je neuskutečnitelná... Je to složitější:)

Radushi said...

chii! tak snad budu UWC studentkou... bosna volaaa.-))

Jan Červenka said...

radush: Gratuluju! Jsi spokojená? Doufám, že jo:) Mě už napsala i Petra, ta jede do států. No gratuluju vám děcka, snad to splní vaše očekávání!

Radushi said...

jj!spokojena kazdopadne jsem!bosna je neprozkoumana a relativne blizka,takze co vic si prat...jupiii.-)

Jan Červenka said...

radush: Chápu, já se taky rozhodoval podle toho, jak je ta země daleko. Takže Itálie byla super volba:) a bosna není taky špatná:) a máš super druhačku:)

 

My blog has moved

You will be automatically redirected to the new address.

If that does not occur, please visit http://www.honzacervenka.com'.